logo
 
  Nieuwsbrief  
  Extra editie Juni 2020  
  jaargang 10, nummer 6  
 
 
 
arrow De coronacrisis raakt ons allemaal. Ook jonge mantelzorgers.  
arrow Me We project voor jonge mantelzorgers  
arrow Wilt u als thuiszorgcliĆ«nt of mantelzorger meedenken, meepraten en meebeslissen binnen uw thuiszorgorganisatie? Neem contact op met de cliĆ«ntenraad!  
arrow Wat speelt er bij de mensen die voor hun naaste zorgen tijdens de corona periode.  
arrow Praat erover en geef je grenzen aan als jonge mantelzorger  
arrow Zorg jij als jongere voor een ziek familielid? Deel je zorg!  
 
  topphoto  
 
 
 
 
 
 
photo
05 | 06 | 2020

Grenzen herkennen en aangeven

Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving ‘gewoon bij’ of ontstaat vaak sluipenderwijs. Veel jongeren die opgroeien met een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus cijferen zichzelf weg. Om goed voor hun naaste te kunnen zorgen, moeten jonge mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen. Dat begint ermee dat je je bewust wordt van het feit dat je een mantelzorger bent. Vervolgens is het belangrijk je eigen grenzen te leren kennen en deze ook aan te geven.

Praat erover

Praten over persoonlijke zorgen is niet makkelijk voor jonge mantelzorgers. Ze vinden dat anderen er niks mee te maken hebben, willen hun omgeving er niet mee lastig vallen, of vinden het moeilijk om het gesprek hierover te beginnen. Ook willen jonge mantelzorgers niet zielig gevonden worden of in een uitzonderingspositie terecht komen. Begrijpelijk, want jongeren willen graag bij een groep horen. Toch is het belangrijk om over je persoonlijke zorg(en) te praten. Dat maakt je namelijk bewust van de bijzondere taken die je doet. Hulp hierbij vragen is niets om je voor te schamen. Integendeel, het is de normaalste zaak van de wereld.

Professionele hulp

Jonge mantelzorgers houden de zorg vaak een hele lange tijd alleen vol. Totdat ze merken dat het eigenlijk niet meer gaat. De drempel om de stap naar het vragen van hulp te maken is op dat moment erg groot. Loop je door de zorg als mantelzorger tegen je grenzen aan en heb je hulp nodig? Bespreek dit dan met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een psycholoog die je kan helpen met de situatie om te gaan en de juiste keuzes te maken. Voor fysieke hulp en meedenken over het geven van de ondersteuning en zorg kun je terecht bij het Wmo-loket van je gemeente. Daarnaast zijn er steunpunten die ondersteuning bieden. Voor een persoonlijk advies of een luisterend oor kun je terecht bij de Mantelzorglijn. Deze is bereikbaar via whatsapp op 030 760 60 55.

Mantelzorg in coronatijd

De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking is voor jongeren intensief, zeker in combinatie met school, vrienden en hobby’s. Door de uitbraak van het coronavirus kan de zorg zwaarder worden. Bijvoorbeeld omdat degene voor wie je zorgt de hele dag thuis is. Veel jonge mantelzorgers maken zich zorgen om de persoon waarvoor ze zorgen. De angst voor de besmetting van een kwetsbaar iemand speelt daarbij een rol. Verder kan er sprake zijn van (nog) minder vrije tijd. Ook in de coronatijd geldt: deel je zorg.

Onderzoek

Mantelzorg kan veel impact hebben op het leven van jongeren.

Uit onderzoek blijkt dat:

  • Ruim de helft van de jonge mantelzorgers de zorg zwaar vindt.
  • Ruim zes op de tien jonge mantelzorgers zich meer zorgen maken over degene(n) waarvoor ze zorgen sinds de coronamaatregelen (63%).
  • Acht op de tien jonge mantelzorgers amper praten over de zorg voor een familielid dat langdurig ziek is, een beperking heeft of verslaafd is.
  • Praten over persoonlijke zorgen of hulp zoeken helpt. Hierdoor kunnen jonge mantelzorgers stoom afblazen (40%) en krijgen ze hulp of tips uit hun omgeving (38%).
  • Een kwart van de jonge mantelzorgers behoefte heeft aan professionele hulp.
  • Voor meer dan negen op de tien jonge mantelzorgers professionele hulp iets heeft opgeleverd.
  • Vier op de tien jonge mantelzorgers niet weten dat zij mantelzorger zijn.

 

Over de campagne

De campagne ‘Deel je zorg’ stimuleert jonge mantelzorgers over hun zorgen te praten of hulp te zoeken. In online video’s delen jongeren, onder wie radio-dj Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal, hun ervaringen. Ook geven ze tips over hoe je het bespreekbaar kunt maken, bijvoorbeeld door te appen met de Mantelzorglijn (030 760 60 55).

Kijk voor meer informatie op: mantelzorg.nl/jongzorgen


De week van Jonge Mantelzorger

De Week van de Jonge Mantelzorger vindt van 1 tot 7 juni plaats om aandacht en waardering te vragen voor jonge mantelzorgers. Sinds 2018 neemt het Platform voor Jonge Mantelzorgers Vanzelfsprekend!? het initiatief voor deze collectieve campagne die met jonge mantelzorgers is ontwikkeld. Deelnemende organisaties zijn gemeentes, welzijnsorganisaties, Mantelzorgsteunpunten, het Jongerenwerk en andere partijen die actief bezig zijn voor of met jonge mantelzorgers.

 

Kijk voor meer informatie op:www.weekvandejongemantelzorger.nl

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Platform Mantelzorg Limburg
 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in een adressenbestand van Platform Mantelzorg Limburg staat opgenomen. In onze privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.
Als u geen prijs stelt op het ontvangen van deze nieuwsbrief dan kunt u zich hier afmelden.
 
Mogelijk heeft u deze nieuwsbrief van een van onze abonnees ontvangen. Wilt u onze nieuwsbrief voortaan rechtstreeks ontvangen? Meld u dan nu hier aan.
 
Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door de   limburg