logo
 
  Nieuwsbrief  
  Extra editie Juni 2020  
  jaargang 10, nummer 6  
 
 
 
arrow Zorg jij als jongere voor een ziek familielid? Deel je zorg!  
arrow Praat erover en geef je grenzen aan als jonge mantelzorger  
arrow Me We project voor jonge mantelzorgers  
arrow De coronacrisis raakt ons allemaal. Ook jonge mantelzorgers.  
arrow Wat speelt er bij de mensen die voor hun naaste zorgen tijdens de corona periode.  
arrow Wilt u als thuiszorgcliënt of mantelzorger meedenken, meepraten en meebeslissen binnen uw thuiszorgorganisatie? Neem contact op met de cliëntenraad!  
 
  topphoto  
 
 
 
 
 
 
05 | 06 | 2020
Zorg jij als jongere voor een ziek familielid? Deel je zorg!

In Nederland is een op de vijf jongeren mantelzorger. Het geven van mantelzorg geeft jongeren een gevoel van voldoening, trots en liefde. Tegelijkertijd vindt ruim de helft deze zorg ook zwaar.
Fysiek, mentaal of omdat zij de zorg lastig kunnen combineren met school, vrienden en hobby’s.
Dat kan tegenstrijdig voelen.

  photo
lees meer purplearrow
 
05 | 06 | 2020
Praat erover en geef je grenzen aan als jonge mantelzorger

Grenzen herkennen en aangeven

Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving ‘gewoon bij’ of ontstaat vaak sluipenderwijs. Veel jongeren die opgroeien met een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus cijferen zichzelf weg. Om goed voor hun naaste te kunnen zorgen, moeten jonge mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen. Dat begint ermee dat je je bewust wordt van het feit dat je een mantelzorger bent. Vervolgens is het belangrijk je eigen grenzen te leren kennen en deze ook aan te geven.

  photo
lees meer purplearrow
 
05 | 06 | 2020
Me We project voor jonge mantelzorgers

Deze week gaan Tanja Goessens en Merel Claessens met een online training starten speciaal voor jonge mantelzorgers van 15 – 17 jaar. In een trainingsreeks van 7 online bijeenkomsten van ongeveer 2 uur gaan ze aan de slag met de training ME – WE.
Het steunpunt sluit hiermee aan bij een Europees onderzoek i.s.m. Stichting Vilans om te kijken hoe zij jonge mantelzorgers kunnen versterken in de uitdagingen van hun alledaagse leven. Wanneer een jongere opgroeit samen met een gezinslid waar langdurig zorg voor is heeft dit namelijk altijd invloed op zijn of haar ontwikkeling.

 

  photo
lees meer purplearrow
 
05 | 06 | 2020
De coronacrisis raakt ons allemaal. Ook jonge mantelzorgers.

Omdat we elkaar niet zomaar spontaan kunnen ontmoeten lopen we de kans dat we een beetje afgesloten raken van elkaar en van de wereld om ons heen. Burgerkracht Limburg wil dat voorkomen. Samen met jou en andere ‘(Lim)burgers in beeld’ bouwen we een beleef-platform waar we verhalen en ervaringen online via verschillende sociale mediakanalen met elkaar kunnen delen.

  photo
lees meer purplearrow
 
05 | 06 | 2020
Wat speelt er bij de mensen die voor hun naaste zorgen tijdens de corona periode.

Door Marja Veenstra, adviseur Burgerkracht Limburg

Hoewel de maatregelen weer wat versoepelen, grenzen naar buurlanden weer open komen te staan, deuren naar de verpleeghuizen en de dag voorziening op een kier worden gezet, of zelfs deels weer open gaan…
We stilletjes aan weer wat meer contact maken met anderen.  Nu de stofwolken weer wat neerdwarrelen willen we - via deze weg -  een aantal signalen van mantelzorgers, die ons tijdens de afgelopen weken bereikten, graag met u delen.

  photo
lees meer purplearrow
 
05 | 06 | 2020
Wilt u als thuiszorgcliënt of mantelzorger meedenken, meepraten en meebeslissen binnen uw thuiszorgorganisatie? Neem contact op met de cliëntenraad!

De cliëntenraad is er voor u!

Cliëntenraden zijn de ogen en oren van cliënten en geven de cliënten een stem binnen de (thuis)zorgorganisatie. Cliëntenraden bestaan uit cliënten, vertegenwoordigers van cliënten of mensen met een bepaalde deskundigheid. Het zijn mensen met hart voor de cliënten èn de zorginstelling waarbij zij zijn betrokken. En ook ten tijde van corona is medezeggenschap van cliënten van belang. Ėn van meerwaarde.

  photo
lees meer purplearrow
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Platform Mantelzorg Limburg
 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in een adressenbestand van Platform Mantelzorg Limburg staat opgenomen. In onze privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.
Als u geen prijs stelt op het ontvangen van deze nieuwsbrief dan kunt u zich hier afmelden.
 
Mogelijk heeft u deze nieuwsbrief van een van onze abonnees ontvangen. Wilt u onze nieuwsbrief voortaan rechtstreeks ontvangen? Meld u dan nu hier aan.
 
Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door de   limburg
 
Powered by Mailmens