12 maart: Promotie beeldende therapie
 

Op donderdag 12 maart 2020 om 12.30 uur zal Ingrid Pénzes haar proefschrift 'Art form and mental health. Studies on art therapy observation and assessment in adult mental health' verdedigen in de aula van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het is een openbare gelegenheid, dus je bent van harte welkom bij deze verdediging.
Beeldend therapeuten veronderstellen een relatie tussen de beeldende kunstvorm en geestelijke gezondheid van volwassen cliënten. Door de methodische toepassing van de beeldend materialen en technieken worden processen in gang gezet ten behoeve van verandering, ontwikkeling, acceptatie of stabilisatie. Deze gedachtegang betekent ook dat aspecten van geestelijke gezondheid zichtbaar worden in de beeldende kunstvorm. Maar is dat eigenlijk wel zo? En zo ja, wordt geestelijke gezondheid dan zichtbaar in het beeldend proces, in het beeldend product, of beide? En welke aspecten van de geestelijke gezondheid worden dan zichtbaar? Met antwoorden op deze vragen levert dit onderzoek een bijdrage aan de onderbouwing van beeldende therapie en geeft richting aan de wijze waarop beeldend therapeuten de kunstvorm kunnen observeren en interpreteren in termen van geestelijke gezondheid. Nieuwsgierig geworden? Kom de 12e naar Nijmegen.

Lees meer
 
 
22 jan: Promotie kunstzinnige therapie
 

Op woensdag 22 januari 2020 zal Annemarie Madani-Abbing naar proefschrift verdedigen bij de Universiteit Leiden. De titel van haar proefschrift: 'Art therapy & Anxiety'. Het onderzoek van Annemarie Madani-Abbing was gericht op een interventie die vaak wordt toegepast in de behandeling van angst, maar tot op heden weinig is onderzocht: beeldende therapie, en kunstzinnige therapie in het bijzonder, waarbij sprake is van een antroposofische basis. Uitkomsten van een randomised controlled trial toonden voorlopig bewijs van de effectiviteit van beeldende therapie bij vrouwen, in vergelijking met een wachtlijst conditie. Effecten werden gevonden op angstsymptomen, kwaliteit van leven en verschillende aspecten van zelfregulatie (HRV in rust, emotieregulatie en executief functioneren).  Ook werd onderzocht hoe case studies kunnen worden gebruikt in onderzoek binnen dit vakgebied. Dit leidde tot tools voor therapeuten in de klinische praktijk en onderwijs.

 
23 april: Intreerede Vaktherapie bij persoonlijkheidsstoornissen
 

Op donderdag 23 april 2020 zal dr. Suzanne Haeyen haar intreerede als bijzonder lector van het bijzonder lectoraat 'Vaktherapie bij Persoonlijkheidsstoornissen' bij de HAN te Nijmegen houden.
In januari 2020 zal hiervoor een 'Save the date' worden gestuurd.

 
Project muziektherapie te zien bij NPO1
 

Op 22 oktober jl. was een uitzending te zien op NPO1 bij Dokters van morgen over muziek en muziektherapie als innovatie in de zorg. Naast de toepassing van muziektherapie voor te vroeg geboren kindjes, kwam ook ons project 'De juiste snaar met muziek' aan de orde, waarin we de effecten van muziektherapie bij dementie onderzoeken. Muziektherapeuten werden in actie tijdens een behandelsessie gefilmd en onderzoeker Anna-Eva Prick lichtte toe hoe we effecten proberen te inventariseren met video-opnames. 

Uitzending gemist? Klik dan hier
 
 
Jouw lichaamsbeweging onder de loep in Nemo Science tijdens de kerstvakantie
 

Tijdens de kerstvakantie doet het Hersencentrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht onderzoek bij het NEMO Science Museum naar Danstherapie met Motion Capture. Ilona van de Meent (danstherapeute en onderzoeker) werkt hiervoor samen met het onderzoeksteam van het UMCU, studenten Danstherapie, Biometrie, Gezondheidswetenschappen, en professionals met een technische achtergrond of uit de gezondheidszorg. Het onderzoek richt zich op het identificeren van menselijke beweging, gebaseerd op danstherapie. De onderzoeksopstelling komt tot leven in de vorm van een 8 meter lang pad waar bezoekers overheen lopen terwijl hun wandeling met Motion Capture in ‘figure sticks’ zichtbaar wordt.  

Lees meer
 
 
 
 
Publicaties
 
 
 
  • Aalbers, S., Vink, A., Freeman, R., Pattiselanno, K., Spreen, M., & Van Hooren, S., (2019). Development of an improvisational music therapy Intervention for young adults with depressive symptoms: An intervention mapping study. The Arts in Psychotherapy, 65, 101584. https://doi.org/10.1016/j.aip.2019.101584

  • Schweizer C., (2019). Trans Diagnostische Factoren: het materiaal en de ervaring. Differentiatie naar aanleiding van onderzoek naar beeldende therapie bij kinderen met autisme. Tijdschrift voor Vaktherapie (4). 

  • Schweizer, C., Knorth, E.J., Van Yperen, T.& Spreen, M. (2019). Evaluating art therapy processes with children diagnosed with Autism Spectrum Disorders: Development and testing of two observation instruments for evaluating children’s and therapists’ behaviour. The Arts in Psychotherapy (66), Doi: https://doi.org/10.1016/j.aip.2019.101578

  • Waterink, W., & Van Hooren, S. (2019). Predictive coding: Een verbindende theorie voor handelings- en ervaringsgericht werken binnen vaktherapeutische behandelingen. Tijdschrift voor Vaktherapie, 15(3), 2-6.

 
   
 
 Alle medewerkers van KenVaK wensen u
hele fijne kerstdagen en 
een goed, gezond en gelukkig 2020!

 

 

Colofon
Lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën (KenVaK)
Brenda Nieuwenhuizen, management assistente 
T +31 (0)45 400 64 84 | brenda.nieuwenhuizen@zuyd.nlwww.kenvak.nl

 
 
  Powered by Mailmens