Zuyd  
 
 
 
I for you : Nieuwsflits van het I-team
 
nr.84 / 10 december 2013
 
 
 
 
 
Harry Vaessen on tour in Colombia (1)
 

De missie van Harry  Vaessen bij de Universidad Simon Bolivar is inmiddels afgerond. Hij heeft er ontzettend goede tijd gehad. Een kort verslag van hem:

In Colombia hebben we een aantal teams getraind met TPACK met specifieke aandacht voor eDingen, videoconferencing en ePortfolio. Op basis hiervan is met het managementteam een plan van aanpak met prioriteiten gemaakt voor de komende periode en dit implementatieplan is vervolgens met het CvB kortgesloten. De eerste videoconferencing sessies met studenten en bedrijven hebben al plaatsgevonden!

 
Klik op de afbeelding voor de berichtgeving over dit project op de website van de universiteit
 
 
 
 
 
Harry Vaessen on tour in Colombia (2)
 

Een regulier adviestraject van ons I-team is nu binnen twee weken in een ‘pressure-cooker’ situatie geimplementeerd. Mooi resultaat en zeer tevreden partners – wordt vervolgd ;-) uiteraard ook in een online ondersteuning. Het thema Technology Enhanced Learning hebben we tijdens deze 2 weken ook kunnen integreren in een ander PUM traject.

 

Corry Ehlen heeft ook de integratie van het onderwijsconcept van de Universidad Simon Bolivar binnen het bedrijfsleven (MKB) verder uitgebouwd in een viertal projecten. Een mooie integrale bijdrage vanuit PUM  als ‘vrijwilligerswerk’. De ondersteuning van zuster Maria en haar projecten in de sloppenwijk La Paz is intussen ook een LifeLong(Learning)Commitment voor me geworden, ook zonder PUM context.

 
 
 
 
 
Educatieve apps voor Google Glass
 
 

Onderzoekers OU gaan educatieve apps voor Google Glass maken. Zij zijn in Europa de eerste onderzoeksgroep die een toepassing van een 'mobile learning games toolkit' voor Google Glass heeft ontwikkeld.

Van 11 tot 18 december 2013 vindt de online masterclass ‘Google Glass en head-up displays in het onderwijs’ plaats. In deze masterclass wordt ingegaan op de mogelijkheden die ‘head-up displays’ zoals Google Glass bieden voor het onderwijs. Tevens zal duidelijk gemaakt welke mogelijkheden slimme displays en brillen kunnen hebben in het onderwijs.

 
 
 
 
 
Voor onder de kerstboom
 

Bij de presentatie van Zuyd Innoveert vertelde Daan Roosegaarde over fantastische uitvindingen en dat die soms tot echte innovaties leiden, zoals de lichtgevende autoweg (die binnenkort door de ANWB wordt toegepast op enkele fietspaden!)

Meer van dit soort uitvindingen staan op Freshgadgets.nl. Sommige zijn al te koop, maar het is vooral een verzameling inspirerende gedachten voor onder de kerstboom. Van een spiegel waarmee je opgewekt de dag ingaat tot een 3D-scanner voor op je iPad. En natuurlijk de drone die volgend jaar de kerstpakketjes bezorgt.

Via Sylvia Schoenmakers

 
afb. free download @GraphicStock
 
 
 
 
 
Docent belichaamt ICT
 

Technieken van informatie overbrengen en communiceren staan aan de basis van het docentschap. In SURF Magazine bepleiten Simon Verwer en Eke Rebergen het conceptueel herzien van de relatie tussen docent en ICT. “De docent is geen gebruiker van ICT, maar belichaming van ICT.”

Bron: ScienceGuide

 

In het december nummer van SURF Magazine ook aandacht voor:

  • educatieve e-books
  • Operation Education (Claire Boonstra, zie ook TEDTalk tip)
  • virtuele leeromgeving voor tandartsstudenten
 
 
 
 
 
TED inspiratie voor Zuyd
 

Klik op de afbeelding om de video te bekijken
 

Claire Boonstra was keynote-speaker tijdens Dé Onderwijsdagen 2013. Tijdens TEDxAmsterdamED2012 heeft zij haar visie op onderwijs gedeeld in haar TEDTalk 'The shift to value-centered education': "Talenten staan niet op een visitekaartje of diploma; ieder individu moet ze ontwikkelen."

 
 
 
 
 
Tot volgend jaar!
 

Dit is de laatste Nieuwsflits van het jaar. Dank voor jullie reacties op onze berichten in de Nieuwsflits I for you. Het is fijn om te horen dat onze nieuwsberichtjes gewaardeerd worden. Vanaf dinsdag 14 januari 2014 zullen we jullie weer wekelijks informeren rondom ontwikkelingen digitale didactiek.

Wij wensen jullie ontspannende feestdagen en een sprankelend, inspirerend en uitdagend 2014! 
Frans, Harry, Rienke en Judith

 
afb. free download @GraphicStock
 
 
 
 
 

Deze nieuwsflits "I for you" wordt samengesteld door de I-adviseurs van Zuyd. Elke dinsdag wordt een Inspirerende - Informerende - Innovatieve nieuwsflits verstuurd. Heb je vragen of opmerkingen? Dat kan via Yammer of Twitter, maar mailen naar iteam@zuyd.nl mag ook :)

Voer via deze link je e-mailadres in om je te abonneren op onze nieuwsflits. De oude edities zijn terug te vinden in het archief. Ontvang je deze I-mail dubbel of wil je hem niet meer ontvangen? Klik hieronder op 'Wijzig instellingen of afmelden'.

 
 
 
 
Afdrukken Powered by Mailmens