Zuyd  
 
 
 
I for you : Nieuwsflits van het I-team
 
nr.81 / 19 november 2013
 
 
 
 
 
Harry Vaessen on Tour in Colombia
 

Collega en I-adviseur Harry Vaessen is momenteel in Colombia. Via de organisatie PUM ondersteunt hij de Universidad Simon Bolivar in Barranquilla bij de implementatie van ICT in hun onderwijs.
Wij ontvingen dit verhaal van hem.

 

Beste companeros,

Ik word geleefd - de ene activiteit na de andere (ook buiten de Universidad) en vraag voor ondersteuning. Deze week in de ochtend voorafgaand aan de docententrainingen een gedeelte van een internationale conferentie van universiteiten uit Latijns Amerika bijgewoond waar ideeën van Seneca, Michel Foucault en en andere filosofische overwegingen de leidraad waren van onderwijs en het realiseren van social leadership voor afgestudeerden van deze universiteiten. Het is al erg warm hier buiten, maar hierdoor word ik helemaal warm van binnen ;-)

 

Vandaag - vrije dag- gevraagd door de Nederlandse consul in Barranquila en het hoofd van PUM in Colombia om in een sloppenwijk van Barranquilla een opvang tehuis voor gehandicapten te adviseren over ICT. Daar heb ik een echte 'engel' op aarde ontmoet. 'Zuster' Maria en padre Cyrillo en hun projecten in sloppenwijken zijn in heel Barranquilla bekend en bewonderd. Super wat ik daar vanmiddag heb mogen doen. Aansluitend uit de sloppenwijk een avond bij de Alliance Française met de lokale 'kak' hier. Wat een tegenstellingen! Ik ben helemaal diep geraakt door zuster Maria en padre Cyrillo en hun aanpak hier. Eigenlijk ontmoet ik elke avond 'supermensen' tijdens allerlei social events na mijn trainingen met de docententeams. Het is ook super om te zien wat hier een energie en creativiteit loskomt ondanks een belabberde infrastructuur.
Kortom - het gaat goed en ik ben blij dat ik de intermediair rol hier mag vervullen om al jullie expertise hier te kunnen delen en ook hun complimenten en waardering weer mag overbrengen.

Met vriendelijke groet, Harry

 
 
 
 
 
Weten Wat Werkt en Waarom
 

Onlangs is de 3e editie verschenen van 4W, het wetenschappelijke tijdschrift van Kennisnet over ICT in het onderwijs.

In deze editie wordt o.a. aandacht besteed aan verschillende onderzoeken vanuit neurowetenschappelijk perspectief over schrijven en de leesontwikkeling van kinderen. Moeten kinderen als gevolg van ICT nog wel leren schrijven?

 
 
 
 
 
 
MOOCs op Dé Onderwijsdag
 
 

Rienke Schutte (I-adviseur) was vorige week dinsdag aanwezig tijdens Dé Onderwijsdag voor het hoger onderwijs. Veel aandacht op dit congres voor open onderwijs, voor open onderwijsmateriaal en natuurlijk over MOOCs. Rienke deelt haar verslag van een sessie over ervaringen en leermomentenvan een aantal universiteiten met MOOCs op 2beJAMmed.

 
 
 
 
 
Ondersteuning voor Apple Macbooks
 

Vanaf 1 nov is het mogelijk om verschillende modellen Apple Macbooks te bestellen via de inkoopafdeling. Het meest actuele aanbod is te vinden op de hardwarelijst van Zuyd [Infonet-link].

Een Macbook wordt door Facilitair Bedrijf ICT voorzien van de standaard software. Facilitair Bedrijf ICT draagt zorg dat deze software actueel blijft en automatisch worden voorzien van updates.

 

De ondersteuning dat door Facilitair Bedrijf ICT wordt geboden is:
Toegang tot de G:\- H:\- en I:\-schijven, WIFI verbinding en printer support. Uiteraard kan tevens een MacBook op wens opnieuw worden geïnstalleerd met de door Zuyd aangeboden basis software.

 
 
 
 
 
Nieuwe databank toegevoegd aan bibliotheekcollectie
 

SpringerLink bevat fulltext artikelen uit elektronische tijdschriften op verschillende wetenschapsgebieden zoals: economie, computers en informatica, milieu, rechten, filosofie, linguistiek, psychologie en sociale wetenschappen, technologie en medische wetenschappen.

Ook thuistoegang is beschikbaar.

Bron: nieuwsbericht Zuyd Bibliotheek

 
Klik op de afbeelding voor meer informatie
 
 
 
 
 
TED inspiratie voor Zuyd
 

Klik op de afbeelding om de video te bekijken
 

Vorige week was in het nieuws dat minister Schulz in een zelfrijdende Nederlandse auto stapte. Google experimenteert al enige jaren hiermee. In deze talk 'Google's driverless carr' laat Sebastian Thrun (ook bekend Stanford-professor van de 1e MOOC over Artificial Intelligence) spectaculaire beelden. Is dit onze nabije toekomst?

 
 
 
 
 

Deze nieuwsflits "I for you" wordt samengesteld door de I-adviseurs van Zuyd. Elke dinsdag wordt een Inspirerende - Informerende - Innovatieve nieuwsflits verstuurd. Heb je vragen of opmerkingen? Dat kan via Yammer of Twitter, maar mailen naar iteam@zuyd.nl mag ook :)

Voer via deze link je e-mailadres in om je te abonneren op onze nieuwsflits. De oude edities zijn terug te vinden in het archief. Ontvang je deze I-mail dubbel of wil je hem niet meer ontvangen? Klik hieronder op 'Wijzig instellingen of afmelden'.

 
 
 
 
Afdrukken Powered by Mailmens